Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε ότι εμείς και οι συνεργάτες μας μπορούμε να ορίσουμε cookies για σκοπούς όπως προσαρμογή περιεχομένου και διαφήμισης.

Λιθίαση της Ουροδόχου Κύστεως

  • Η δημιουργία λίθων στην ουροδόχο κύστη, που είναι το «δοχείο» συλλογής των ούρων, έχει άμεση σχέση με την ομαλή αποχέτευσή τους από την ουρήθρα. Συνήθως συνυπάρχει διόγκωση του προστάτη η στένωμα ουρήθρας, που προκαλούν κατακράτηση των ούρων και περιβάλλον καθίζησης αλάτων.
  • Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των λίθων δυνατόν να προκληθούν άμεσα προβλήματα ούρησης, (διακοπή, διχαλωτή ούρηση, καύσος κατά την ούρηση, αιματουρία).
  • Η εξ. λιθοτριψία είναι εφικτή, αλλά δεν ενδείκνυται επειδή δεν θεραπεύει την αιτία και δεν εξασφαλίζει την απόρριψη των συγκριμάτων που προκύπτουν (με πιθανή συνέπεια την απόφραξη της ουρήθρας).

 

 
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ  ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΙΘΩΝ  ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ  ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΣΤΕΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ
  • Αντιμετώπιση μεγάλων και πολλαπλών λίθων χωρίς τομή.
  • Διάσπαση και αφαίρεση των λίθων με σύγχρονα εργαλεία που εισάγονται υπό βιντεοσκόπηση και δεν τραυματίζουν την κύστη ακόμα και σε τυχαία επαφή.
  • Δυνατότητα ταυτόχρονης ενδοσκοπικής αφαίρεσης προστάτη η και διάνοιξη στενωμάτων, αν χρειάζεται.
  • Και εδώ ισχύουν τα προλεγχθέντα για την σύντομη νοσηλεία και επαναφορά των  ασθενών.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑΣ

Α. LASER (holmium :yag) ΚΥΣΤΕΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ

Β. ΚΥΣΤΕΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ Η ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟ ΛΙΘΟΤΡΙΠΤΗ

Γ. ΚΥΣΤΕΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Δ. ΚΥΣΤΕΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΛΙΘΟΤΡΙΠΤΗ (stone punch,alligator)

Απο αυτες,σημερα πλεον χρησιμοποιούνται οι 2 πρώτες, ως περισσότερο αποτελεσματικές. Η ενέργεια για την διάσπαση των λιθων εφαρμοζεται μέσω λεπτής μύλης (probe) που περναει μεσα απο ενδοσκοπικό εργαλείο (κυστεοπυελοσκόπιο) και καταλήγει στην ουροδοχο κυστη, κατευθυνομενο πανω στον λιθο.

Α. ΚΥΣΤΕΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΜΕ LASER

Χρησιμοποιειται συσκευη παραγωγης laser (holmium), που θρυμματιζει εξ επαφης τον λιθο με παραγωγη υψηλής θερμοκρασιας και συνεπαγομενη κονιορτοποιηση.

 Ho: Yag laser κυστεολιθοτριψία

Β. ΚΥΣΤΕΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ (ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟ ΛΙΘΟΤΡΙΠΤΗ)

Ενδοσκοπική διάσπαση λίθων ουροδόχου κύστεως με λιθοτρίπτη πεπιεσμένου αέρα (''πνευματικού" τύπου).Βασίζεται στην ταχύτατη κίνηση ενός εμβόλου υπό πεπιεσμένο αέρα και δεν προκαλεί βλάβες στα τοιχώματα των ανθρώπινων ιστών.

 

Kυστεολιθοτριψία με βαλλιστικό λιθοτρίπτη